FAQ

Tällä sivulla hakijat löytyvät vastauksia viisumin hakemiseen liittyviin usein kysyttyihin kysymyksiin.

  1. Viisumi on sellaisen maan viranomaisen myöntämä lupa saapua kyseisen maan rajojen sisälle, jossa henkilö ei asu vakituisesti.

Suomessa Venäjän federaation edustajia ovat suurlähetystö ja sen konsulaatit. Ne myöntävät maansa viisumeita.

Matkasi tarkoituksesta ja kansalaisuudestasi riippuen sinun tulee tarkistaa, tarvitsetko Venäjälle viisumin tällä verkkosivustolla kohdissa Viisumityypit ja Viisumivapaus.

Venäjän federaation suurlähetystö myöntää viisumeita vain Venäjälle.

Viisumipalvelukeskus ei valmistele viisumihakemuksia, vaan ottaa vastaan ja käsittelee hakemukset Suurlähetystön ohjeiden mukaisesti.

Tutustu `Viisumityypit`-sivuun. Selvitä viisumityyppisi vierailusi tarkoituksen perusteella; täytä viisumihakemuksesi verkossa https://visa.kdmid.ru/, tulosta ja allekirjoita se. Huomio! Käsin kirjoitettuja hakemuksia ei oteta vastaan. 

Tarkista lisätietoja käsittelymaksuista, maksutavoista ja tarvittavista asiakirjoista kohdassa ‘Viisumityyppi’ viisumiluokan mukaan. Varmista, että viisumihakemuksen mukana toimitettava valokuva täyttää valokuvamääräyksiä. Tarkista käsittelyajat ja suunnittele matkasi vastaavasti. Toimita tulostettu ja allekirjoitettu hakemuslomake liitteineen viisumipalvelukeskukseen. Varmista, että hakemuksesi on täydellinen. Epätäydellisiä hakemuksia ei käsitellä, vaan ne palautetaan hakijoille.

Huom! Passi jää Venäjän Suurlähetystöön/Pääkonsulaattiin koko käsittelyn ajaksi.

Hakijat voivat hakea viisumia 90 vuorokautta ennen matkan alkua. Suurlähetystö kehottaa hakemaan viisumia vähintään kolme (3) viikkoa ennen matkan alkua odottamattomien käsittelyviiveiden varalta.

Kaikki Suomen vakinaiset asukkaat voivat asioida viisumipalvelukeskuksessa Suomessa. Kansalaisuudestasi riippuen voit jättää hakemuksesi myös jos olet vierailulla Suomessa; tällöin viisumihakemuksen käsittelyn kesto voi vaihdella. Lisätietoja löytyy tällä verkkosivustolla kohdassa Viisumityypit.

Voit ottaa yhteyttä viisumipalvelukeskukseen puhelimitse, sähköpostitse tai henkilökohtaisesti käymällä. Yhteystietomme löytyvät verkkosivuiltamme Yhteystieto-osiosta.

Hakemusten jättö- ja noutoajat löytyvät verkkosivuiltamme Yhteystieto-osiosta.

Lähisukulainen tai valtuutettu edustaja voi jättää viisumihakemuksen puolestasi, jos et pääse itse paikalle. Tällöin hakemusta jättävältä henkilöltä vaaditaan notarin vahvistama kirjallinen lupa (valtakirja) tai todiste sukulaissuhteesta (lähisukulaisilta). Huom! Hakija vastaa täysin viisumihakemukseen liittyvien asiakirjojen täydellisyydestä, Venäjän lainsäädännön mukaisuudesta sekä annettujen tietojen oikeellisuudesta.

Virkailijamme ottavat vastaan viisumihakemuslomakkeesi tarkastaakseen, että se on kokonaan täytetty ja että valokuvasi vastaa vaatimuksia. Passista tarkistetaan sen voimassaolo, tyhjät sivut ja aikaisempien matkojen tiedot. Huom! Passi jää Venäjän Suurlähetystöön/ Pääkonsulaattiin koko käsittelyn ajaksi. 

Sinulta peritään maksu valitsemasi viisumityypin mukaisesti, ja asiakirjasi valmistellaan suurlähetystön vaatimalla tavalla. Saat kuitin suorittamistasi maksuista ja vastaanottoilmoituksen passistasi. Maksu suoritetaan hakemuksen jättämishetkellä. 

Viisumikeskus ainoastaan vastaanottaa hakemuksia, joten sillä ei ole valtuuksia neuvoa tai suositella mahdollisille hakijoille viisumityyppiä. Hakijan on otettavaa selvää, minkälaista viisumikategoriaa hän voi matkansa tarkoituksen perusteella hakea.

Valittuaan viisumikategorian hakijat voivat kirjautua viisumikeskuksen verkkosivuille osoitteessa http://www.russiavisacentre.com/  tarkistaakseen, mitä asiakirjoja kyseisen viisumityypin hakemuksiin on liitettävä. Suosittelemme valokopioita, sillä asiakirjoja ei palauteta. Jätäthän alkuperäiset asiakirjat vain silloin, kun tätä on erityisesti pyydetty.

Jos hakemuksesi liitteenä ei ole suurlähetystön suosittelemia asiakirjoja, sinulta kysytään, haluatko jättää hakemuksesi sellaisenaan eli ilman suositeltuja liitteitä. Mikäli annat tähän suostumuksesi, hakemuksesi rekisteröidään järjestelmäämme ja viisumihakemus hyväksytään jätetyksi. Epätäydelliset hakemukset johtavat käsittelyn pitkittymiseen tai viisumin epäämiseen.

Kun hakemuksesi on rekisteröity järjestelmäämme, sinulle annetaan kuitti suorittamistasi maksuista tarvittavine tietoineen.

Viisumipalvelukeskus ei anna hakijoille muita dokumentteja kuin kuitin suoritetuista maksuista.

Viisumihakemuksen yhteydessä on aina suoritettava valittua viisumikategoriaa vastaava viisumimaksu. Tarkemmin viisumimaksuihin voit tutustua Viisumityypit- sivulla Viisumi-ja palvelumaksut osiossa.

Maksu voidaan suorittaa pankki- tai luottokortilla, tai käteisellä. Tämän ohella on maksettava palvelumaksu 35 euroa (sisältäen ALV 24%) per hakemus. Maksu suoritetaan hakemuksen jättämishetkellä. Hakemuksen käsittelyä ei voida aloittaa ilman, että viisumi- ja palvelumaksut on suoritettu kokonaan. 

Kyllä, viisumipalvelukeskus hyväksyy samanaikaisesti suoritetut maksut hakemusta keskukseen henkilökohtaisesti jätettäessä. Hakemuksen käsittelyä ei voida aloittaa ilman, että viisumi- ja palvelumaksut on suoritettu kokonaan.

Halutessasi voit käyttää viisumipalvelukeskuksen tarjoamia lisäpalveluita.

Tarkastaaksesi hakemuksesi tilan sinun on otettava kuittisi mukaan hakemuksen jättämistä neljäntenä päivänä (kiireelliset hakemukset) ja kuudentena päivänä hakemuksen jättämisestä (tavalliset hakemukset) milloin tahansa klo 9.00-16.00 maanantaista perjantaihin virallisia juhlapäiviä lukuun ottamatta. Saat tarkan ohjeistuksen myös hakemuksen jättämishetkellä.

Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä viisumikeskukseen sähköpostitse tai puhelimitse.

Jos et pääse itse paikalle, edustajasi saa noutaa passisi kuittia vastaan. Mikäli kuitti puuttuu, vaaditaan kuitin asemesta sukulaisellesi tai edustajallesi osoittama kirjallinen lupa, sekä henkilöllisyystodistus. Voimme postittaa passisi sinulle pikakirjeenä nimellistä lisämaksua vastaan. Kuljetus on tilattava joko hakemusta jätettäessä tai jälkikäteen. Tämä palvelu on rajattu Posti Oy:n soveltamisalalle vain Suomeen.

Viisumipalvelukeskus ei voi taata sinulle viisumia, sillä se ainoastaan toimii hakemuskeskuksena. Viisumin myöntäminen tai epääminen on yksinomaan Venäjän federaation suurlähetystön päätäntävallassa. Viisumipalvelukeskus ei voi millään tavoin vaikuttaa tähän päätökseen.

Mitään maksuja ei palauteta, vaikka hakijalle ei myönnettäisikään viisumia.

Kyllä, voit maksaa luotto- tai pankkikortilla (poikkeuksena American Express, joka ei kelpaa maksuvälineeksi), sekä käteisellä.

Käsittelyajat vaihtelevat hakemuskohtaisesti ja Venäjän konsulaatin harkinnan mukaan. Käsittelyajat tavallisissa tapauksissa ovat seuraavat:
Tavalliset hakemukset – viisi (5) työpäivää (hakemuksen jättämispäivää lukuunottamatta);
Kiireelliset hakemukset – kolme (3) työpäivää (hakemuksen jättämispäivää lukuunottamatta).

Lisätietoja käsittelyajoista löytyy Viisumityypit-sivulta.

Tutustu Venäjän federaation suurlähetystön sivuihin tai ota yhteyttä viisumipalvelukeskukseen. 

Kyllä. Kaikkiin viisumihakemuksiin vaaditaan liitteeksi Venäjän federaation suurlähetystön määrittelemät asiakirjat, vaikka viisumi ei olisi ensimmäinen.

Alle 14-vuotiaiden lasten ja nuorten, jotka matkustavat yksin tai joiden vanhemmat eivät hae samassa yhteydessä viisumia, on liitettävä viisumihakemukseensa myös seuraavat asiakirjat:

  • ainakin yhden vanhemman allekirjoittama päivätty kirje (suostumus), jossa vanhempi antaa lapselle luvan hakea viisumia tai ilmoittaa matkustavansa lapsen kanssa;
  • kopio vanhemman passista (henkilötietosivu ja Venäjän viisumisivu);
  • jos lapsella ja vanhemmalla on eri sukunimi, hakemukseen on liitettävä myös syntymätodistus tai ote väestörekisterijärjestelmästä, joka osoittaa, että luvan on myöntänyt lapsen biologinen vanhempi tai virallinen huoltaja.
window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-51BETGHVXK');